Zurück

Fermentované produkty a ich vplyv na imunitu

Pojem fermentácia sa skloňuje čoraz viac. Mnohí veria, že jej účinky dokážu pozitívne ovplyvniť zdravie, a štúdie to potvrdzujú. Vedeli ste však, ako také fermentované potraviny vznikajú a že si ich môžete vyrobiť aj sami doma?

Procesu fermentácie sa hovorí aj mliečne kvasenie, a to preto, že pri fermentácii vzniká kyselina mliečna. Pri fermentácii dochádza k množeniu zdraviu prospešných baktérií. Už naši prapredkovia vedeli, že pripraviť si na zimu kvasenú kapustu sa im jednoducho oplatí. Je totiž významným zdrojom živín, minerálov a vitamínov, najmä vitamínu C, ktorý zvyšuje obranyschopnosť organizmu. Kvasená kapusta tiež znižuje únavu a podporuje správnu krvotvorbu, hormonálnu rovnováhu a čistí organizmus.

Dlhú tradíciu má pre Slovanov aj kvasenie uhoriek, ktoré sú pre zažívanie oveľa prínosnejšie ako tie zavárané. Vydržia niekoľko mesiacov a môžu tak obohatiť sortiment fermentovaných produktov vo vašej chladničke. Stačí ich očistiť a naložiť do slaného nálevu. O zvyšok sa už postarajú baktérie mliečneho kvasenia.

Dobrá správa je, že fermentovať môžete v podstate všetko, čo aktuálne zdobia záhradky, či pulty kapustových trhov. Mrkvy, cibuľa, repy, reďkovky, brokolica či karfiol. Baktérie sa na ich povrchu nachádzajú úplne prirodzene, nie je potrebné nič dodávať. V chlade potom fermentované prebytky zo záhradky vydržia aj niekoľko mesiacov. Ideálna teplota na skladovanie je 5 - 8 stupňov.

Máte radi Kimchi?

Kórejské kvasené Kimchi si získalo obľubu na mnohých miestach sveta vďaka svojej pikantnej chuti. K čínskej kapuste sa totiž pridáva chilli a zázvor. Pre tých, ktorí ostrú chuť práve nemusia, sme vyvinuli sviežu obdobu nazvanú Superhuman Flowerchi plnú farieb. Obsahuje napríklad brokolicu, červenú papriku či kukuricu. Superhuman v názve odkazuje ku kultúram baktérií, ktoré sa nám osvedčili pri výrobe Cocoguardov a ktorými sme sa rozhodli obsah prítomných baktérií v zeleninových fermentoch navýšiť na aktuálnych dvadsaťpäť miliárd.

A na záver jedna štúdia

Fermentované potraviny slúžia ako účinný nástroj na posilnenie črevnej mikroflóry, imunity a znižujú aj riziko zápalu. Vyplýva to z minuloročnej sedemnásťtýždňovej štúdie, v ktorej vedci porovnávali zmeny mikrobiómu u dvoch kontrolných skupín. Jedna skupina sa stravovala jedlom s vysokým obsahom vlákniny, druhá potom dodržiavala diétu s vysokým obsahom fermentovaných potravín.

U skupiny konzumujúcej fermentované jedlá vedci zaznamenali trvalo rastúcu diverzitu mikroflóry a súčasne úbytok zápalových markerov. Markery vypovedajú o prítomnosti zápalu, ktorý je v industrializovanej spoločnosti v podstate všadeprítomný.

Zápal, únava, hormonálne výkyvy... s tým všetkým vedia pomôcť probiotické potraviny. Naším cieľom je inšpirovať starostlivosť o telo s radosťou a vďačnosťou. A ako to chceme dosiahnuť? Bohatú a dostupnú ponukou fermentovaných produktov. Vieme totiž, že fermentované potraviny je ideálne jesť každodenne. Naše produkty skvele chutia a súčasne odvádzajú nenahraditeľnú prácu v črevách. Môžete si ich vybrať z našej ponuky, alebo si ich vyrobte sami doma.


Zdroj:

https://www.cell.com/cell/fulltext/S0092-8674(21)00754-6