Zurück

5 smoothie do piatich minút aneb rýchle letné osvieženie plné vitamínov

Smoothie, nápoj pre každého
Radi skúšate najrôznejšie smoothie? Alebo vás smoothie síce očarila, ale ešte ste ich veľa neochutnali? Či tak alebo onak, prinášame vám hneď niekoľko receptov na neodolateľná smoothie, ktorými sa môžete inšpirovať a vyčarovať pestrofarebný nápoj plný živín.

Pre jednoduchú orientáciu sme ku každému receptu pripísali informácie o tom, ako konkrétne môžu dané suroviny v ňom obsiahnuté podporiť vaše telo. Odporúčame však vyskúšať všetky z receptov, aby ste mohli zároveň posúdiť, ktoré z týchto smoothie je to pravé pre vaše chuťové poháriky.

Pripravení? Poďme sa na ne pozrieť!

Mangovo-malinové smoothie

• 1 ks zrelé mango
• 1 ks Kokosová voda Simply Pure
• hrsť čerstvých alebo mrazených malín

Mango ošúpeme a nakrájame na kocky. Pridáme kokosovú vodu a maliny a všetko rozmixujeme. Smoothie môžeme pri servírovaní dozdobiť ďalšími malinami.

BENEFIT: Maliny sú významným zdrojom vitamínu C1. Znižujú aj riziko metabolických a kardiovaskulárnych ochorení či diabetu2.

Melónové smoothie s mätou a jahodami

• 220 g čerstvého melónu
• 1 ks Kokosová voda Simply Pure
• hrsť čerstvých alebo mrazených jahôd
• 2–3 lístky čerstvej mäty


Kokosovú vodu, melón, jahody a mätu spoločne rozmixujeme. Servírujeme čerstvé, môžeme pridať ľad alebo šťavu z limetky / citróna.

BENEFIT: Jahody sú nielen významným zdrojom vitamínu C3, ale aj antioxidantov zvaných polyfenoly4, ktoré majú blahodarné antioxidačné a protizápalové účinky na celé naše telo5.


Ananásove smoothie so superfoods

• 2 zmrznuté banány
• 1/4 čerstvého ananásu
• 1 ks marakuja / marakujové pyré
• 1 lyžica Kokosové mlieko
• 1 lyžička sušeného prášku Pink pithaya
• 1 lyžička sušeného prášku Blue spirulina


Všetky ingrediencie rozmixujeme, časť smoothie zafarbíme pithayou, časť spirulinou a v miske zmiešame. Servírujeme čerstvé, smoothie môžeme ozdobiť kúskami ananásu.

BENEFIT: Ananás pôsobí protizápalovo a vykazuje vysokú antioxidačnú aktivitu, vďaka obsahu enzýmov podporuje trávenie, reguluje emočnú stabilitu a koriguje funkciu nervového systému6.

Mangovo-marakujové smoothie

• 1 ks Symbiotic Cocofir 250 ml
• 1 ks marakuja
• 1 ks mango
• 1 ks väčší banán


Všetky ingrediencie rozmixujeme. Pri servírovaní môžeme dozdobiť čerstvou marakujou.

BENEFIT: Symbiotic Cocofir obsahuje milióny priateľských baktérií, ktoré môžu posilniť a rozmaznať vaše trávenie.

Ananásové smoothie so stonkovým zelerom

• 60 ml Symbiotic Cocofir
• 60 g ananásu
• 60 g zeleru
• 60 ml vody


Všetky ingrediencie rozmixujeme. Smoothie servírujeme čerstvé a na ozdobu môžeme pridať kúsok ananásu.

BENEFIT: Luteloin obsiahnutý v stonkovom zeleri má preukázané antioxidačné, protizápalové, antiseptické a sedatívne vlastnosti, zistený bol tiež jeho vplyv na niektoré rakovinové bunky7, 8.


Chystáte sa vyskúšať niektorý z týchto receptov? Alebo máte svojho vlastného favorita z radov smoothie a chcete sa s nami podeliť o svoj vlastný recept? Budeme veľmi radi, keď nám o tom dáte vedieť! Stačí nás označiť na našom Instagrame @wildandcocoslovensko alebo nám napísať na milujem@wildandcoco.com.


  1. FoodData Central of U.S. Department of Agriculture (online) [cit 2021.03.24].
  2. Burton-Freeman B. M. et al., 2016, Advances in Nutrition: Red Raspberries and Their Bioactive Polyphenols: Cardiometabolic and Neuronal Health Links [cit 2021.03.24].
  3. Jurgiel-Małecka G. et al., 2017, European Journal of Horticultural Science: Comparison of fruits chemical composition of selected cultivars wild strawberry (Fragaria vesca L.) (online) [cit. 2021.03.16].
  4. Yildiz H. et al., 2014, Journal of Applied Botany and Food Quality: Bioactive content and antioxidant characteristics of wild (Fragaria vesca L.) and cultivated strawberry (Fragaria × ananassa Duch.) fruits from Turkey (online) [cit. 2021.03.16].
  5. Cory H. et al., 2018, Frontiers in Nutrition: The Role of Polyphenols in Human Health and Food Systems: A Mini-Review (online) [cit. 2021.03.16].
  6. Mohd Ali M. et al., 2020: Food Research International Vol 137: Pineapple (Ananas comosus): A comprehensive review of nutritional values, volatile compounds, health benefits, and potential food products [cit. 2021.03.16].
  7. Jaiswal K. A., 2020, Academic Press: Nutritional Composition and Antioxidant Properties of Fruits and Vegetables: Chapter 7 - Celery, 1. vydání, ISBN 978-0-12-812780-3, 756 st.
  8. Hessami K. et al., 2021, Journal of Ethnopharmacology: Treatment of women's sexual dysfunction using Apium graveolens L. Fruit (celery seed): A double-blind, randomized, placebo-controlled clinical trial [cit 2021.03.24].