Thajský durian (mrazený)
Kráľ ovocia – thajský durian zbieraný v plnej zrelosti.
Chuti jeho krémovej dužiny mnohí beznádejne prepadnú a navždy považujú durian za najlepšie ovocie sveta. Pridáte sa k nim?
Zistiť viacOvocie z inej planéty
Hovorí sa, že drurian buď milujete, alebo naopak. Nič medzi tým. My poznáme viac tých z prvej skupiny.
Durian je mimoriadny, skutočný kráľ. Toto vysoko ocenené ovocie nie je príliš podobné ničomu, čo ste doteraz ochutnali. Už ten vzhľad - vyzerá ako mimozemšťan. Môže mať až 5 kg a celý jeho povrch kryjú drevnaté ostne.
Ďalšie prekvapenie prichádza vo vnútri. Dužina durianu je rozdelená vnútornou štruktúrou do niekoľkých dužinatých častí a každá obsahuje veľkú kôstku, trochu podobnú gaštanu.
Dužina ako crème brûlée, ale ta vôňa…
To, na čom vzniká ľahká závislosť (u orangutanov nezvládnuteľná), nájdete vo vnútri. Zrelá dužina je mäkká a krémovitá. Tomu prispieva i obsah zdravých tukov, podobne ako pri avokáde.
Chuťou i farbou pripomína vraj vanilkový puding s praženými orieškami a restovanou cibuľkou, či zrelým syrom. A tu sa dostávame k vôni.
O popularitu durianu sa najviac zaslúžila práve jeho vôňa. Niekto by povedal, že skôr zápach. Durian má charakteristickú arómu, ktorá pripomína zmes cibule, zrelého syra a plynu. V niektorých ázijských krajinách, v ktorých durian rastie, vás s ním nepustia do hotela ani do lietadla.
Ale pozor, bola by obrovská škoda nechať sa odradiť! Durian môže byť láska na prvé ochutnanie o čom svedčí jeho rýchlo rastúca produkcia a spotreba vo svete.
Ako sa zbiera a spracuváva?
Náš mrazený durian odrody Monthong rastie v Janthaburi v Thajsku na malej rodinnej farme. Zbiera sa až keď je úplne zrelý a jeho dužina sa rýchlo naporcuje a zamrazí. Pri jeho dozrievaní sa nepoužíva žiadna chémia, ktorú inak v Ázii bežne vstrekujú do durianov aby dozreli. Vy si tak užijete durian s dokonale rozvinutou chuťou a nutričnými hodnotami.
Plody, ktoré sa do Európy dovážajú mrazené a vcelku, sa často zbierajú nezrelé a zrenie sa ovplyvňuje práve pomocou chemických látok.
Ako si durian najlepšie užiť?
Nechajte ho rozmraziť v chladničke alebo pri izbovej teplote. Najlepšie je vychutnať si ho hneď potom, čo dužina zmäkne. Dužina sa konzumuje samostatne alebo z nej môžete vyrobiť zmrzlinu či dezerty. Durian jedzte na prázdny žalúdok a nemáme okolo seba ľudí citlivých na jeho vôňu.
Naše tipy
- Skladujte zmrazené pri teplote -4 do -18°C.
- Po rozmrazení skladujte v teplote do 5 °C a spotrebujte do 4 dní.
- Po čiastočnom rozmrazení je možné znovu zamraziť.