Tempeh šošovicovýnatural BIO 170gr
Obľúbená fermentovaná pochúťka plná bielkovín vo verzii WILD & COCO! Ani nevieme vyjadriť, akí sme hrdí na to, že ju tu máme. Najmä preto, že sme použili šošovicu a hrach, prírodné superpotraviny, ktoré sú našej kultúre blízke od dávnych čias.
Tempeh je skvelý na pečenie, zapekanie a ako bielkovinová prísada do zeleninových fašíriek. Môžete si ho zabaliť do našej zeleninovej tortilly alebo ho obložiť pohánkovou focacciou.
Počas výroby tempeh prechádza šetrnou pasterizáciou, aby sa k vám dostal v najlepšej chuti.
Zistiť viacTen Tempeh!
Možno ste ho už ochutnali, ale stále neviete, čo sa skrýva za jeho charakteristickou chuťou. A ako sa dostal na český trh a na taniere (nielen) vegánov? Poďme sa na to pozrieť:
Tempeh pochádza z Indonézie, kde sa vyrába predovšetkým z varených a fermentovaných sójových bôbov. Vďaka vysokému obsahu bielkovín a bohatej chuti je obľúbenou náhradou mäsa a často sa predáva v čistej, fermentovanej alebo údenej verzii.
Ako sa vyrába?
Uvarené strukoviny (sója, šošovica, fazuľa, hrach) sa zmiešajú s fermentačným zárodkom obsahujúcim živé baktérie. Tie sa pustia do práce a obalia strukoviny ušľachtilou a prospešnou bielou plesňou. Tá je vlastne husté mycélium, ktoré strukoviny spája a drží ich v konečnom tvare.
Prečo jesť tempeh?
Tempeh je bohatý na bielkoviny a prebiotickú vlákninu, ktorá vyživuje prospešné baktérie v črevách a pomáha zvyšovať ich počet. Mnohé z týchto črevných baktérií potom produkujú mastné kyseliny s krátkym reťazcom, ktoré majú priaznivé účinky na črevá a naše celkové zdravie.
Tempeh obsahuje minerálne látky vhodné pre kosti vrátane vápnika, horčíka a fosforu. Obzvlášť čarovné je, že fermentačný proces pri výrobe tempehu odbúrava antinutrienty, ktoré môžu brániť príjmu niektorých z týchto minerálov. Vďaka tomu sú fermentované potraviny vo všeobecnosti ľahšie stráviteľné a živiny, ktoré poskytujú, sa nám ľahšie vstrebávajú.
A prečo ho robíme z hrachu a šošovice?
Na našom e-shope nenájdete tradičný sójový tempeh, ale jeho variant z hrachu a šošovice, ktoré sú českej kultúre blízke od nepamäti. Možno poznáte aj české príslovie Hrách a kroupy, to je hloupý, to my máme každý den... Podľa WILD & COCO hrášok, šošovica a krúpy rozhodne nie sú blbé, práve naopak. Tieto pra-suroviny poskytujú telu hĺbkovú výživu a potrebné makro i mikroživiny.
Napríklad šošovica...
...je jedinečná z mnohých dôvodov. Jej pravidelná konzumácia znižuje riziko chronických ochorení, ako sú cukrovka, obezita, rakovina a srdcové choroby. Vďaka bohatému obsahu ochranných rastlinných látok nazývaných fenoly sa šošovica môže pochváliť antioxidačnými, antibakteriálnymi, antivírusovými a protizápalovými vlastnosťami a má kardioprotektívne účinky.
Šošovica je bohatá na prebiotickú vlákninu, ktorá podporuje trávenie a "poháňa" prospešné črevné baktérie. A vďaka obsahu kyseliny listovej a draslíka slúži srdcu a pri regulácii krvného tlaku a cholesterolu. Okrem toho obsah železa a vitamínu B1 v šošovici pomáha udržiavať stabilný srdcový tep.
Strukoviny majú celkovo nízky glykemický index, ktorý spomaľuje rýchlosť uvoľňovania energie do krvného obehu, čo tiež zlepšuje reguláciu hladiny cukru v krvi. Okrem toho až jedna tretina kalórií zo šošovice pochádza z bielkovín, ktoré udržujú telo dlhšie sýte.
Zdroj: https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/top-5-health-benefits-of-lentils