Leto je zdrojom. Zážitov, podnetov, energie a jedla, na ktoré sa tešíme celý rok. Záhrady a trhy sú plné úrody lokálnej zeleniny, ovocia a byliniek. Ktoré z nich sú najlepším zdrojom radosti pre váš črevný mikrobióm a tým aj pre vašu psychiku?
Cukety
Cuketa sa cez svoju vďačnú povahu stala kráľovnou našich záhrad a kuchýň. Črevnú mikroflóru poteší svojím obsahom pektínu, rozpustnej vlákniny, ktorá pôsobí ako prebiotikum a podporuje rast prospešných črevných baktérií.
Tip pre kucháre: Vyskúšajte cuketový tatarák s našim kimči!
Paradajky
Paradajky sú vďaka svojej červenej farbe bohaté na lykopén, silný antioxidant, ktorý môže urýchliť odumieranie rakovinových buniek, a tým znížiť pravdepodobnosť vzniku (nielen) rakoviny hrubého čreva. Paradajky dodávajú telu vlákninu, vitamíny a minerály na podporu celkovej funkcie tráviaceho traktu.
Recept pre deti: Čerstvé mäsité paradajky môžu vaše šikovné ratolesti zakomponovať do tohto jednoduchého receptu na pizza tortillu!
Mladé jabĺčka
Jablká sú potešením pre chuťové bunky aj črevné prostredie, pretože obsahujú veľké množstvo prospešných mikroorganizmov. Okrem toho jablká obsahujú triesloviny, ktoré pomáhajú pri hnačke a majú antioxidačné vlastnosti.
Rýchly dezert: Čerstvé letné jablká k dokonalosti potrebujú už jen jedno – lahodný krémový Cashew Spread.
Mäta pieporná
Mäta pieporná je pravdepodobne najvoňavejším pomocníkom pri tráviacich problémoch, ako sú plynatosť, nadúvanie a poruchy trávenia. Už len samotná vôňa mäty pomáha pri nevoľnosti, takže si ju pokojne vezmite na dlhú dovolenkovú cestu autom.
Uhorková sezóna
Uhorky prirodzene pomáhajú tráveniu vďaka vysokému obsahu vody, čím pomáhajú telu rozkladať potravu a vstrebávať živiny. Vláknina v uhorkách reguluje pohyb čriev a podporuje zdravé fungovanie tráviaceho traktu.
Osvieženie na leto: Mäta aj uhorka sa nachádzajú v našej kokosovej vode Cucumber mint lime BIO, ktorá je skvelou alternatívou sladkých limonád.
Nakladačky
Šťavnaté letné uhorky vám možno pripomenú detstvo a babičkinu záhradu. Tieto nesterilizované poľné uhorky sa procesom kvasenia kyseliny mliečnej menia na zdroj probiotických baktérií a enzýmov. A čo je v horúci deň lepšie ako vychladnená a zrelá nakladačka?