Späť

Ako si Vianočné hodovanie užiť v radosti?

Perníky, sladké, chlebíčky, šalát… Čaká vás na Vianoce výzva odriekania, alebo si na rodinných návštevách popustíte uzdu? Prípitok sem, jednohubka tam a v bruchu je to razom ako na bojisku. Sviatočná strava s alergénmi ako je lepok či laktóza, veľká miera sladkostí, polotovarov a chemických látok, je totiž ideálnym prostredím na vychýlenie mikrobiálnej rovnováhy. Ako už od nás viete, nie všetky črevné baktérie sú tie dobré. Baktérie na nič nečakajú, keď dostanú príležitosť, ujmú sa kormidla a určujú dokonca aj to, čo ďalšie do brucha pošleme. Je to pre nich, koniec koncov, otázka života a smrti.

Vianočné balíčky pre celú rodinu

Vianoce bývajú skúškou pevnej vôle. Stáť nad sebou s bičom v ruke však nie je náš štýl, snažíme sa radšej hľadať strednú cestu a občasné vychýlenie nahrádzame nášmu mikrobiómu nadštandardnou starostlivosťou. Aby sme k tomu motivovali aj Vás, pripravili sme pre Vás Vianočné rodinné balíčky za 50 a 95,50 Eur, ktoré Vám pomôžu udržiavať rovnováhu v črevách.

Štýlovou taškou z Bio bavlny plnou funkčných potravín určite potešíte pred sviatkami nielen rodinu, ale aj svojich priateľov, kolegov či zamestnancov. Zabalili sme do nej Biotic Cocofíry, zeleninové fermenty, hviezdu zemiakových šalátov Primebiotic Coco Mayo BIO a Granolu, ktorá ľahko odvráti pozornosť od sladkého.

Sladké bez cukru a bez výčitiek

Sladkosti k Vianociam jednoducho patria a ťažko sa im úplne vyhnúť. Prinášame preto pár odľahčených sviatočných receptov. Napríklad už teraz môžete upiecť naše vegánske perníky, ktoré na Mikuláša určite oceníte nielen Vy.

Vegan plnené perníčky

Ingrediencie

Postup

Zmiešajte všetky ingrediencie na cesto a vypracujte pevné, nelepivé cesto. Zabaľte ho a dajte do chladničky na pár hodín odpočinúť. Potom cesto vyvaľkajte a vykrojte požadované tvary. Na polovicu perníkov dajte lyžičku nátierky a vždy priklopte druhou polovicou srdiečok.

Okraje jemne stlačte. Pečte cca 15 minút na 170 stupňov. Nechajte vychladnúť a potom polejte rozohriatou čokoládou a posypte kokosom.

Vianočné obdobie si maškrtenie pýta. Ukážte svojim blízkym, že sladké pečivo môže byť nielen dobré, ale aj zdravé a výživné.

Kakaovo-kokosová srdiečka s malinami

Ingrediencie 

Postup

Zmiešajte suché ingrediencie, pridajte rozpustené kokosové maslo, vodu, mlieko a dôkladne premiešajte. Cesto nalejete približne do polovice výšky všetkých formičiek a navrch dajte lyžičku roztlačených malín.

Do cesta pridajte kakao a zrieďte vodou. Kakaové cesto nalejte na srdiečka a pečte cca 25 minút na 170 stupňov. Hotové srdiečka posypte sušenými malinami.

Mäso, ktoré netrpelo

A ako si užiť Štedrý večer bez kapra? Jednoducho už tým, že si kapra, ani rezeň nedáte, bude Váš Štedrý večer o poznanie štedrejší a hlavne milosrdný. K zemiakovému šalátu si môžete obaliť napríklad zelerový plátok s nori riasou, ktorá zelerový rezeň k rybe chuťovo priblíži.

Chcete skúsiť niečo špeciálne a exotickejšie? Obaľte si naše kokosové mäso - Dužinu z mladého kokosu BIO! Pôjde jednoznačne o príjemnú sviatočnú večeru, ktorá do vášho jedálnička dodá zase niečo nové.

Vianočný kokosový nekapor s Coco Mayo šalátom

počet porcií 2

Ingrediencie

Na zemiakový majonézový šalát:

  • 2-3 polievkové lyžice Primebiotic Coco Mayo BIO
  • 2 veľké varené a nakrájané zemiaky
  • 2 polievkové lyžice sterilizovanej zeleniny (hrášok, mrkva, uhorka)
  • na ochutenie: soľ, korenie

Postup

Kokosovú dužinu osoľte, okoreňte, dobre obaľte v drvených nachos/kukuričných lupienkoch a vložte na 15 minút do rúry pri 180 stupňoch. Všetky ingrediencie na zemiakový šalát zmiešajte dohromady a pochutnajte si na štedrovečernej večeri.