Vonku fúka vietor a hrá sa na ulici so žlto sfarbeným jesenným lístím. Vôňa tekvicovej polievky sa nesie z nejednej kuchyne a my cítime v kostiach zmenu. Prichádza druhá časť druhej polovice roka. Tá temná doba, kedy svetla je poskromne a my sme vďaka prírodným cyklom vedení k spomaleniu a upokojeniu.
Posledný októbrový deň je dátum, ktorý zohrával pre našich predkov dôležitú úlohu - starý rok skončil a začal nový. Dnes tento sviatok poznáme pod názvom Halloween, ale jeho tradičný keltský názov je Samhain.
Čaká nás čas, v ktorom sa prirodzene otvárajú temné témy ako je smrť, strachy, tiene či choroby. Je dobré sa im nevyhýbať, naopak, je lepšie sa na ne pripraviť.
Pokiaľ si dovolíme Samhain osláviť a dať týmto témam špeciálnu pozornosť, nezaskočí nás.
Traduje sa, že medzi dňami 31. októbra a 2. novembra nastáva tenká hranica medzi svetom živých a mŕtvych. Pokiaľ vám niekto blízky odišiel, je toto obdobie ideálna príležitosť zaspomínať, zapáliť sviečku a pozvať ho na večeru. Veľmi odporúčame tému smrti otvoriť s deťmi a dať im priestor na zdieľanie toho, ako ju chápu a vnímajú ony samy.
A pretože téma smrti so sebou môže niesť rôzne pocity, vrelo odporúčame si v týchto dňoch uvariť horúce Ceremoniálne kakao Elimba Intense BIO, ktoré vďaka teobromínu a ďalším účinným zložkám rozprúdi náš kardiovaskulárny systém a otvorí srdce ako fyzicky, tak duševne. Výborné je tiež ako súčasť dezertov, či už ako poleva alebo tekuté prekvapenie vo vnútri.
Vegánsky lava cake s kakaom Elimba
čas prípravy: 35 minút, náročnosť 1
Ingrediencie:
-
● 1 gulička Ceremoniálne kakao Elimba Classic BIO (3 gule)
● 1/2 hrnčeka Kokosovej BIO múky
● 1 hrnček Kokosového mlieka BIO
● 1 hrnček nálevu z cícera
● 1 hrnček mandlí
● 1/2 lyžice sladidla
● 1/2 lyžičky jedlej sódy
● 1 lyžica citrónovej šťavy
● 1 lyžica prášku do pečiva
Postup:
Mandle s Elimba guľou rozomelieme na múku, pridáme kokosovú múku, prášok do pečiva, jedlú sódu, sladidlo a premiešame. Pridajme citrónovú šťavu, mandľové mlieko a penu z cíceru. Dôkladne premiešame a nalejeme do vymastených formičiek na lava cake. Do stredu vtlačíme kocku horkej čokolády a pečieme cca 30 minút na 170 stupňov.
Tortičky vyklopíme a ozdobíme kokosovým jogurtom.
Ako nepodľahnúť jesennému prechladnutiu?
Tému chorôb riešime najmä prevenciou, podporou imunity a ranných rituálov, ktoré sú pre nás základom radosti, sily a vďačnosti po celý deň i celý rok. Usporiadali sme preto špeciálny Secret Event. Záznam z eventu môžete sledovať na našich sociálnych sieťach.
A keďže radosť začína v čreve, je preto viac než na mieste starať sa o svoj mikrobióm a podporiť tak vlnu radosti. Jednou z ciest ako vyživiť svoj mikrobióm môže byť aj pravidelné pitie Natural Biotic Cocofir Bio.
Keby ste si nevedeli rady ako oslavu Halloweenu poňať a zároveň do nej zapojiť vyššie spomínané témy, srdečne vás pozývame na udalosť Trinity, ktorá sa koná 30. októbra v Prahe.
Nezabudnite tiež na tradičnú výzdobu tekvicami, ktoré sa na jeseň náramne vynímajú aj na tanieri. Predpečená? Wild focaccia s pečenou tekvicou, špenátovým dresingom a tempehom hrá všetkými farbami a poteší nielen oči. Táto pochúťka je totiž bez lepku a úplne vegánska.
Vyskúšajte Wild focacciu s pečenou tekvicou, tempehom a špenátovým dresingom
Čas prípravy: 40 minút, náročnosť 2, počet porcií 2
Ingrediencie:
-
2 lyžice Primebiotic Coco Mayo BIO
● 1 lyžica Panenský raw kokosový olej BIO
● 1 Wild Focaccia BIO 4 ks (mrazené)
● 1/2 tekvica hokkaido
● 1 tempeh
● 1 hrsť čerstvého špenátu
● 1 šťava z polovice citróna
● 1 tempeh
● soľ, mleté chilli
● slnečnicové semienka
● 3 strúčiky cesnaku
Postup:
Tekvicu si umyjeme, nakrájame na malé kúsky, osolíme, okoreníme, zmiešame s lyžicou kokosového oleja a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 približne 20-25 minút, kým tekvica nezmäkne.
Medzitým si pripravíme dresing: všetky ingrediencie (Coco Mayo, šťava z citróna, soľ, mleté chilli a cesnak) spolu zmiešame a rozmixujeme. Cícerový tempeh si do chrumkava opečieme na panvici spolu s kokosovým olejom.
Tortillu si opečieme na suchej panvici, posypeme čerstvým špenátom, tempehom, upečenou tekvicou, polejeme naším dresingom a nakoniec slnečnicovými semienkami.