Späť

Samhain, Halloween

Vonku fúka vietor a hrá sa na ulici so žlto sfarbeným jesenným lístím. Vôňa tekvicovej polievky sa nesie z nejednej kuchyne a my cítime v kostiach zmenu. Prichádza druhá časť druhej polovice roka. Tá temná doba, kedy svetla je poskromne a my sme vďaka prírodným cyklom vedení k spomaleniu a upokojeniu.

Posledný októbrový deň je dátum, ktorý zohrával pre našich predkov dôležitú úlohu - starý rok skončil a začal nový. Dnes tento sviatok poznáme pod názvom Halloween, ale jeho tradičný keltský názov je Samhain.

Čaká nás čas, v ktorom sa prirodzene otvárajú temné témy ako je smrť, strachy, tiene či choroby. Je dobré sa im nevyhýbať, naopak, je lepšie sa na ne pripraviť.

Pokiaľ si dovolíme Samhain osláviť a dať týmto témam špeciálnu pozornosť, nezaskočí nás.

Traduje sa, že medzi dňami 31. októbra a 2. novembra nastáva tenká hranica medzi svetom živých a mŕtvych. Pokiaľ vám niekto blízky odišiel, je toto obdobie ideálna príležitosť zaspomínať, zapáliť sviečku a pozvať ho na večeru. Veľmi odporúčame tému smrti otvoriť s deťmi a dať im priestor na zdieľanie toho, ako ju chápu a vnímajú ony samy.

A pretože téma smrti so sebou môže niesť rôzne pocity, vrelo odporúčame si v týchto dňoch uvariť horúce Ceremoniálne kakao Elimba Intense BIO, ktoré vďaka teobromínu a ďalším účinným zložkám rozprúdi náš kardiovaskulárny systém a otvorí srdce ako fyzicky, tak duševne. Výborné je tiež ako súčasť dezertov, či už ako poleva alebo tekuté prekvapenie vo vnútri.

Vegánsky lava cake s kakaom Elimba

čas prípravy: 35 minút, náročnosť 1

Ingrediencie:

Postup:

Mandle s Elimba guľou rozomelieme na múku, pridáme kokosovú múku, prášok do pečiva, jedlú sódu, sladidlo a premiešame. Pridajme citrónovú šťavu, mandľové mlieko a penu z cíceru. Dôkladne premiešame a nalejeme do vymastených formičiek na lava cake. Do stredu vtlačíme kocku horkej čokolády a pečieme cca 30 minút na 170 stupňov.

Tortičky vyklopíme a ozdobíme kokosovým jogurtom.

Ako nepodľahnúť jesennému prechladnutiu?

Tému chorôb riešime najmä prevenciou, podporou imunity a ranných rituálov, ktoré sú pre nás základom radosti, sily a vďačnosti po celý deň i celý rok. Usporiadali sme preto špeciálny Secret Event. Záznam z eventu môžete sledovať na našich sociálnych sieťach.

A keďže radosť začína v čreve, je preto viac než na mieste starať sa o svoj mikrobióm a podporiť tak vlnu radosti. Jednou z ciest ako vyživiť svoj mikrobióm môže byť aj pravidelné pitie Natural Biotic Cocofir Bio.

Keby ste si nevedeli rady ako oslavu Halloweenu poňať a zároveň do nej zapojiť vyššie spomínané témy, srdečne vás pozývame na udalosť Trinity, ktorá sa koná 30. októbra v Prahe. 

Nezabudnite tiež na tradičnú výzdobu tekvicami, ktoré sa na jeseň náramne vynímajú aj na tanieri. Predpečená? Wild focaccia s pečenou tekvicou, špenátovým dresingom a tempehom hrá všetkými farbami a poteší nielen oči. Táto pochúťka je totiž bez lepku a úplne vegánska.

Vyskúšajte Wild focacciu s pečenou tekvicou, tempehom a špenátovým dresingom 

Čas prípravy: 40 minút, náročnosť 2, počet porcií 2

Ingrediencie:

Postup:

Tekvicu si umyjeme, nakrájame na malé kúsky, osolíme, okoreníme, zmiešame s lyžicou kokosového oleja a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 približne 20-25 minút, kým tekvica nezmäkne.

Medzitým si pripravíme dresing: všetky ingrediencie (Coco Mayo, šťava z citróna, soľ, mleté chilli a cesnak) spolu zmiešame a rozmixujeme. Cícerový tempeh si do chrumkava opečieme na panvici spolu s kokosovým olejom.

Tortillu si opečieme na suchej panvici, posypeme čerstvým špenátom, tempehom, upečenou tekvicou, polejeme naším dresingom a nakoniec slnečnicovými semienkami.