Neskoré leto a nadchádzajúcu jeseň k fermentácii priamo nabádajú. Mať v chladničke pár pohárov kvasenej zeleniny, je tá najlepšia príprava na chladné mesiace. Fermentovaná zelenina totiž dodá telu potrebné vitamíny, minerály aj energiu.
Viete, prečo je kvasená zelenina tak zaujímavá z pohľadu črevného mikrobiómu?
Jednak preto, že baktérie sa na nej vyskytujú úplne prirodzene a potom aj z toho dôvodu, že sama predstavuje prebiotickú vlákninu, ktorou sa baktérie živia. A keď ich spolu zatvoríte do pohára a dáte na teplé tmavé miesto, baktérie sa vďaka mliečnemu kvaseniu, teda fermentácii, krásne namnožia. Skrátka raj pre náš mikrobióm. S našou fermentovanou zeleninou sme išli však ešte o kúsok ďalej, pridávame do nej totiž osvedčené kmene baktérií Superhuman.
Prečo pridávame Superhuman do kvasených výrobkov, ktoré už baktérie obsahujú?
Odpoveď je jednoduchá. Baví nás vyrábať vysoko funkčné fermentované výrobky z kokosu, pre ktoré sme na trhu hľadali tie najlepšie probiotické kultúry. A našli sme ich v USA pod názvom Superhuman. Naše fermentované Superhuman produkty vďaka nim spája obrovské množstvo probiotických kultúr. Veríme, že tieto probiotické kultúry nemajú konkurenciu, tak prečo ich nepridať aj do fermentovanej zeleniny, ktorú baktérie tak milujú?
Kimchi stokrát inak
Kimchi je tradičný kórejský pokrm, ktorý sa podáva najčastejšie ako príloha k jedlám. Základom je čínska kapusta, mrkva, biela reďkev, jarná cibuľka, zázvor, cesnak, tamari omáčka a samozrejme chilli. Vyrobiť sa dá však z všeličoho. Tí, ktorí nemusia ostrú chuť klasického Kimchi možno uvítajú naše Superhuman Greenchi a Superhuman Flowerchi. V zelenom Superhuman Greenchi dominuje chuť kôpru, pri výrobe farebnej Superhuman Flowerchi zase k základu z čínskej kapusty pridávame brokolicu, kukuricu a červenú papriku.
Proces fermentácie v našich produktov prebieha za optimálnych podmienok. Teplota pri kvasení simuluje teplotu v črevách, ktorá baktériám pomáha množiť sa. Starostlivo vybraná a umytá zelenina sa tak fermentuje v mierne slanom náleve pri plus mínus 38 stupňoch počas 12 hodín.
Vyrobiť si samozrejme môžete aj vaše vlastné variácie podľa toho, čo je práve sezónne
Skúste fermentovať napríklad tekvicu hokaido, kaleráb, mrkvu a koriander. Po našom vzore môžete tiež pridať Superhuman probiotiká, a dodať tak vášmu produktu ešte viac energie.
Superhuman probiotiká totiž obsahujú pestrú škálu baktérií, vďaka ktorým sme navýšili ich obsah na aktuálnych dvadsaťpäť miliárd probiotických kultúr v jednom pohári fermentovanej zeleniny. To už je číslo, ktoré si len ťažko možno predstaviť. Avšak vieme, že množstvo a diverzita týchto mikroskopických tvorov prospieva nášmu organizmu v udržaní rovnováhy a posilňuje našu imunitu.
Kimchi môžete pridať v podstate k čomukoľvek, k čomu si bežne dávate napríklad šalát, kompót alebo uhorku. My ho s obľubou pridávame aj do našich tortill, dodá im osviežujúcu výraznú chuť. Kimchi je však pomocníkom aj pri rýchlom varení. Na zachovanie baktérií však pridávame až na hotový pokrm. Vyskúšajte napríklad ryžu s tempehom a kimchi. Namiesto tempehu môžete použiť aj tofu.
Rýža s tempehom a kimchi
Nelámte si hlavu s varením. Vyskúšajte náš rýchly tip.
Čas prípravy: 30 minút, náročnosť 1, počet porcií 2
Ingrediencie
- 1 balenie tempehu alebo tofu
- 0,5 hrnčeka ryže basmati
- 3 lyžice Superhuman Kimchi
- kokosový olej
- štipka soli
- 3 lyžice čierneho sezamového semienka
Postup
Ryžu uvaríme so soľou do mäkka. Opražíme semienka a na kokosovom oleji jemne opražíme na plátky nakrájaný tempeh alebo tofu. Na ryžu položíme najprv kimchi, potom tempeh a nakoniec posypeme sezamom.
Fermentácia je hračka, vyskúšajte ju aj vy a zaraďte kvasené produkty do stravy najlepšie niekoľkokrát denne. Posilníte tým nielen svoju imunitu, ale aj radosť, silu a vďačnosť.