Lupinový tempeh v olivovom oleji BIO
Prvý marinovaný tempeh od WILD & COCO! Ako jediný v tejto oblasti je marinovaný v BIO olivovom oleji, ktorý telu dodáva mononenasýtené a polynenasýtené mastné kyseliny a polyfenoly. Chuť tempehu sme vylepšili zmesou organických korenín, aceta balsamica, tamari a ryžového sirupu.
Lupinový tempeh je skvelý na pečenie, praženie aj "surový". Môžete si ho zabaliť do našej zeleninovej tortilly alebo si ho obložiť pohánkovou focacciou. Vďaka marináde z organického olivového oleja ho odporúčame pripravovať pri teplote do 160 °C.
Tempeh by sa mal skladovať na suchom a tmavom mieste pri teplote 2 - 6 °C a spotrebovať do 3 dní po otvorení. Minimálnu dobu trvanlivosti nájdete na etikete.
Zistiť viacTen tempeh!
Možno ste ho už ochutnali, ale stále neviete, čo sa skrýva za jeho charakteristickou chuťou. A ako sa dostal na český trh a na taniere (nielen) vegánov? Poďme sa na to pozrieť:
Tempeh pochádza z Indonézie, kde sa vyrába predovšetkým z varených a fermentovaných sójových bôbov. Vďaka vysokému obsahu bielkovín a bohatej chuti je obľúbenou náhradou mäsa a často sa predáva v čistej, fermentovanej alebo údenej verzii.
Ako sa vyrába?
Uvarené strukoviny (sója, šošovica, fazuľa, hrach) sa zmiešajú s fermentačným zákysom obsahujúcim živé baktérie. Tie sa pustia do práce a obalia strukoviny ušľachtilou a prospešnou bielou plesňou. Tá je vlastne husté mycélium, ktoré strukoviny spája a drží ich v konečnom tvare.
Ako chutí?
Samotná chuť lupiny je mierne oriešková, ale v podobe marinovaného tempehu WILD & COCO vás privíta vyvážená zmes aceto balsamica, tamari, lahodnej zmesi korenín a ryžového sirupu.
Prečo konzumovať tempeh?
Tempeh je bohatý na bielkoviny a prebiotickú vlákninu, ktorá vyživuje prospešné baktérie v črevách a pomáha zvyšovať ich počet. Mnohé z týchto črevných baktérií potom produkujú mastné kyseliny s krátkym reťazcom, ktoré majú priaznivé účinky na črevá a naše celkové zdravie.
Tempeh obsahuje minerálne látky vhodné pre kosti vrátane vápnika, horčíka a fosforu. Obzvlášť čarovné je, že fermentačný proces pri výrobe tempehu odbúrava antinutrienty, ktoré môžu brániť príjmu niektorých z týchto minerálov. Vďaka tomu sú fermentované potraviny vo všeobecnosti ľahšie stráviteľné a živiny, ktoré poskytujú, sa nám ľahšie vstrebávajú.
A prečo ho vyrábame z hrachu, šošovice a lupiny?
Na našom e-shope nenájdete tradičný sójový tempeh, ale jeho varianty z hrachu, šošovice a lupiny, ktoré sú našej kultúre blízke od nepamäti. Tieto pra-suroviny dodávajú telu hĺbkovú výživu a potrebné makro a mikroživiny.
Tak napríklad lupina...
...má ploché, žlté, fazuli podobné plody a pochádza z čeľade bôbovité. Je typickou zložkou jedál v Taliansku, Grécku a Austrálii a získala si nás svojou chuťou, výživovou hodnotou a prospešnosťou pre organizmus.
Je tiež štedrá na obsah vlákniny: v 100 g lupiny môže byť až 38 g vlákniny a vzhľadom na to, že pre dospelých sa odporúča aspoň 30 g vlákniny denne, máte s jednou porciou lupiny hotovo. A keďže vláknina z lupiny je prebiotikum, prispeje k harmonickému tráveniu a dobrému črevnému mikrobiómu.
Strukoviny majú celkovo nízky glykemický index, ktorý spomaľuje rýchlosť uvoľňovania energie do krvného obehu, čím reguluje hladinu cukru v krvi. A keďže sa lupina trávi a vstrebáva pomaly, máte dlhší pocit sýtosti a hladina cukru v krvi stúpa pomalšie a menej.
Skladujte v suchu a temne pri teplote 2-6°C. Po otvorení spotrebujte do 3 dní. Minimálna trvanlivosť je uvedená na etikete.
Zdroje informácií:
vegmania.cz/lupina/
thelupinco.com.au/6-reasons-why-you-need-to-eat-lupin/