Späť

4 osviežujúce koktejly, ktoré si na prvé ochutnanie zamilujete vy i váš mikrobióm

Prepadla vás v horúcom letnom dni chuť na koktejl? To určite nie ste sami. Akonáhle začne teplota na teplomere siahať k tridsiatke, väčšina z nás pravdepodobne s radosťou siahne po pohári vychladeného nápoja. Preto sme sa rozhodli pre vás pripraviť štyri nealkoholické či nízko alkoholické alternatívy klasických drinkov.

Prečo uprednostniť nealkoholický/nízko alkoholický nápoj pred bežným alkoholickým koktejlom?

Že by sa to s alkoholom nemalo preháňať, to nie je žiadna novinka. Časté pitie alkoholu má za následok alebo môže prispievať k rozvinutiu až 60 rôznych ochorení1. Bežne známym negativným účinkom sa dnes však vyhneme a zameriame  sa skôr na spojitosť alkoholu s mikrobiómom.

Áno, čítate správne, alkohol ovplyvňuje i črevný mikrobióm. A nielen ten. Pokiaľ  je v tele viac alkoholu, než zvládne metabolizovať (zpracovať), zvyšok sa hromadí v krvnom riečišti. Tým sa dostane do celého tela, kde ovplyvňuje jeho chémiu a fyziologické procesy.

Tento vplyv nemusí byť vždy negativný – pokiaľ je alkohol konzumovaný v nízkom množstve, môžu niektoré  jeho druhy (predovšetkým prírodné fermentované nápoje) ovplyvňovať zdravie i pozitívne2. Pozitívny efekt sa však obvykle stráca, pokiaľ to s alkoholom preženieme. V tomto prípade začnú prevažovať jeho negativné účinky, medzi ktoré patrí i dysbióza (teda nerovnováha) v tráviacom trakte. Klinické štúdie naznačujú, že táto nerovnováha môže mať súvislosť so zápalovými  ochoreniami tráviacej sústavy, zvýšenou priepustnosťou črevnej steny a poškodením orgánov vrátane takzvaných alkoholických pečeňových ochorení, medzi ktoré patria napríklad steatóza (stukovatenie) pečene, alkoholická hepatitída či pečeňová fibróza a cirhóza3.

Preháňať to s alkoholom je jednoduchšie, ako sa zdá – stačí jeden, druhý, tretí „alko koktejl“ a problém je na svete. Aby ste nemuseli svoje chute na svieže letné drinky krotiť, pripravili sme pre vás jeden úplne nealkoholický koktejl a tri koktejly s veľmi nízkym obsahom alkoholu (ktorý v týchto nápojoch prirodzene vznikol fermentáciou kokosovej vody). Tak ktorý sa stane vašim letným favoritom?

Piña colada

Obsah alkoholu 0 % obj. – vhodné pre deti


Ananás nakrájaný na kúsky rozmixujeme s kokosovou smotanou (ta by mala mať izbovú teplotu, odporúčame ju premiešať). Pridáme keefir a ďalších pár sekúnd mixujeme. Koktejl prelejeme do pohára, pridáme ľad a ozdobíme ananásom.

Sex on the Beach


Obsah alkoholu cca 0,7 % obj.


Rozmixujeme malinovú kokosovú vodu s mrazenými malinami. Pridáme Cocombuchu. Koktejl prelejeme do pohára, pridáme ľad a ozdobíme niekoľkými ďalšími malinami.

 

Mojito

Obsah alkoholu cca 0,8 % obj.

  • šťava z 1/2 limety

  • čerstvá mäta

  • ĺad

  • limeta (na ozdobenie)


Kokosovú vodu zmiešame s Cocombuchou a šťavou z limety, pridáme mätu. Podávame s ľadom a kúskami limetky.


Ginger Mimosa

Obsah alkoholu cca 0,4–0,7 % obj.

  • pomarančová šťava 180 ml

  • čerstvý zázvor

  • čerstvý pomaranč (na ozdobenie)


Pomarančovú šťavu rozmixujeme so zázvorom a pridáme Celebration Fizz. Na záver ozdobíme pomarančom a podávame v pohári na šampanské.


Tak na zdravie!



Zaujal vás tento článok? Chystáte sa vyskúšať niektoré z koktejlov? Budeme moc radi, keď nám dáte vedieť, ako vám chutia! Stačí nás označiť na našom Instagrame @wildandcocoslovensko alebo nám napísať na milujem@wildandcoco.com.


  1. Robin Room et al., 2005, The Lancet: Alcohol and public health (online) [cit. 2021.06.09].
  2. Eunjung L. et Jang-Eun L., 2021, Current Opinion in Food Science: Impact of drinking alcohol on gut microbiota: recent perspectives on ethanol and alcoholic beverage [cit. 2021.06.09].
  3. Engen A. P. et al., 2015, Alcohol Research: Current Reviews: The Gastrointestinal Microbiome: Alcohol Effects on the Composition of Intestinal Microbiota [cit. 2021.06.09].